Допълнителна информация за Гранада


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУРСА ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК В ГРАНАДА!

До сега в испанските ни езикови пътешествия ви представихме Палма де Майорка, Барселона и Валенсия. Всяко от тези пътувания ви запозна с езика, културата, архитектурата и начина на живот на испанците в тези райони. Днес решихме да ви срещнем с една друга красива и безкрайно интересна област на тази прекрасна страна, а именно Андалусия.

Андалусия е южната част на Испания и можем да я наречем най-темпераментната. Именно тук се е родило фламенкото. Испания е уникално място, където студените планински върхове са в мирно съседство с топлите средиземноморски плажове. Като природно-географска даденост Андалусия е най-топлият регион на Европа, и следователно тук има много слънце, омайни пейзажи, привлекателни плажове, огромни масиви от маслинови дървета и лозя.

Забележителната природа на Андалусия е съчетана с впечатляващо хилядолетно историческо и културно наследство на финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци.

[Not a valid template]

Красивите андалуски градове със своите паметници, крепости, дворци, замъци и храмове пренасят до съвремието духа на всички цивилизации, оставили следа тук. Осезаемо е усещането как минало и настояще взаимно се обогатяват, за да дадат на поколенията връзката с историята на една велика империя.

Дълги векове Андалусия е била под влияние на арабите. По тази причина науката, изкуствата, селското стопанство – всичко тук бива привнесено именно от арабската цивилизация.

На арабите се дължат и множество нововъведения – хартия, водни помпи, вятърни мелници, нови аромати и вкусове. Андалуската кухня комбинира различни световни кулинарни традиции. Маврите научават жителите на Андалусия да ядат бадеми, цитрусови плодове и ориз. Именно тук е изобретено гаспачото, което днес се приготвя от домати, чушки, чесън и зехтин, но преди доматите да се появят в Европа, тук за студената супа гаспачо са ползвали бяло грозде.

Гранада или както още я наричат града на хълма е сгушена в подножието на южната планинска верига Сиера Невада. През седмицата, която избрахме за нашето испанско езиково пътешествие, ще можем да се насладим на прекрасните улички, които ще бъдат изпълнени с живот, изложби, фламенко танци, музика, кулинарни шедьоври и хиляди туристи, които посещават града, за да бъдат част от този празник.

Двете реки Darro и Genil, които минават през града, реално го разделят на два хълма. На единия от тях величествено се извисява Аламбра (Alhambra). За нея арабските писатели казват: „Гранада е корона, на чието чело стои диадемата Alhambra“. Крепост и паметник на арабската култура, която дълго време е била владение на маврите. Фонтани, колони и тавани от дърворезба, музаечни стени и орнаменти, перфектни градини, алеи и площи- всичко планирано и реализирано с невероятна точност и чувство за изящност и финес. Това забележително място се посещава годишно от милиони туристи и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Поради това е необходимо входните билети да се закупят предварително най-малко месец преди посещението.

Малага е един от най-големите и забележителни градове на средиземно море на така наречения Бряг на Слънцето (Costa del Sol). Нашата целодневна екскурзия ще ни потопи в центъра на този прекрасен морски град и ще разгледаме различните лица на Малага съхранени във вековете под формата на архитектура и култура. Тук ще можем да посетим музеят на Пикасо; родната къща на Пикасо; катедралата на Въплащението; крепостта Алкасаба (La Alcazaba); Calle San Miguel – най-оживената пешеходна улица в града и разбира се плажа и пристанището.

Както винаги до сега ще се постараем да ви представим Испания по най-автентичния начин с много забавни и весели испански приказки, песни и танци!

Очакваме ви! 🙂