Допълнителна информация за Аликанте,Мурсия,Бенидорм


Едно Езиково пътешествие, посветено на не много познати градове от Испания, които ще ви изненадат със своята атмосфера , архитектура, уют и слънчево настроение

Аликанте е чудесен, не много голям средиземноморски град /330 000 жители/, разположен на Коста Бланка. За любителите на пътешествията, градът съчетава в себе си красива архитектура, богата история, прекрасни плажове, вкусни средиземноморски ястия, спокойствие и слънчево настроение.

Това, че не е пренаселен от туристи, го прави много приятен за разходки и съзерцание на морето, както и на архитектурно-историческите забележителности. Сякаш времето спира и нищо друго не съществува, освен синева, слънце и безкрайни спокойни разговори.

Плодородният регион, различните култури минали през града и преди всичко близостта до морето са факторите, които най-силно са повлияли на местната кухня, която е много вкусна. Тя включва пресни плодове и зеленчуци, морски деликатеси, зехтин, ориз, различни видове пасти, иберийски предястия и десерти.

Местата, които със сигурност биха впечатлили посетителите и си струва да им се отдели време са:

Дворецът Санта Барбара: разположен на върха на хълма Бенакантил, който до днес се издига като пазител на Аликанте. В днешно време той носи името на християнска светица, но историята му започва в древността и е свързана и с арабските завоеватели на полуострова. Той е една от най-големите средновековни крепости. През вековете издигащия се в центъра на Аликанте дворец е бил свидетел на многобройни обсади и сражения, а през 18-и век е използван и за затвор. Дворецът е емблема на града.

Аликанте има още един дворец – Сан Фернандо, разположен на ниския хълм Тосал. Той е построен в началото на 19-и век и е популярно място за разходки и почивка.

Готическата църква Санта Мария, е издигната през 16-и век върху основите на мавърска джамия. Олтарът е в стил рококо, а порталът е бароков. Посещението на църквата е истинска разходка из историята на изкуството.

Главната катедрала (или както е известна – ко-катедрала) Свети Николай Бари се намира в сърцето на Стария град на Аликанте и може да се разпознае по синия й купол.

Музеят за изящни изкуства Гравина в старата част на града – разположен е в някогашен дворец и пази богата колекция с творби на испански автори.

Едно от най-оживените места в Аликанте е Пристанището /Ла Марина/ с десетки луксозни яхти и лодки, търговски центрове и кафенета.

На прекрасните плажове на Аликанте е възможно да се наслаждавате на слънцето от март до ноември. Меките температури и оскъдното количество дъжд ги правят желани места за отдих, спорт и слънчеви бани. Плажът Сан Хуан е един от най-впечатляващите. Разположен е северно от града, по пътя за Ел Кампейо; разполага с плажни барове, ресторанти и възможности за практикуване на водни спортове.

Интересно за туристите е и посещението на остров Табарка – най-малкият и постоянно населен остров на Аликанте. Намира се на 11 морски мили от града и е чудесно място за почивка и наблюдение на кристалните води на Средиземно море /обявени за морски резерват/.

Мурсия (Murcia) е столица на автономната област Мурсия./ около 500 000 жители/. Градът се разделя на две части от серия планински вериги – Мурсия – равнина и Мурсия – овощна градина. През градът минава и река Сегура. Настроението в града винаги е спокойно и празнично, пейзажът наоколо е леко суров, но по улиците просто не се усеща стрес.

Мурсия е наречена градината на Европа заради дългогодишните си земеделски традиции и утвърдени позиции като производител и износител на цветя, плодове и зеленчуци.

Мурсия е основан от маврите през 825 година с името Madinat Mursiya и в момента е предимно град на услуги, както и един университетски град.

Акцентите за посетителите включват Катедралата на Дионис от Картахена – построена е между 1394г. и 1465г. Кулата й е завършена през 1792 и е смесица от стилове – ренесанс и барок. В камбанарията й се виждат рококо и неокласически влияния. Главната фасада на катедралата се счита за шедьовър на испанския барок.

Открояват се редица барокови сгради, произведения на изкуството на известния скулптор от града Франциско Салзило.

Друга забележителност на площада Cardenal Belluga е колоритната сграда на двореца на Епископа – построен през XVIII век.

Живописният парк Glorieta е бил център на града в миналото, построен през XVIII в. Там се намира и общинската сграда.

Притисната между Андалусия и крайбрежна Валенсия, Мурсия е интересна не само с интересните си забележителности, но и със симпатичните си околности – плодородният лозарски район Хумиля на север и старият пазарен град Лорка на юг, както и Сиера де Еспуня.

Бенидорм (Benidorm) е пристанищен град в провинция Аликанте. Градът е един от най-популярните курорти в Испания на Коста Бланка. Известен още като „Манхатън на Испания“ или „Бенийорк“ заради новата си част, в която има многобройните високи хотели и блокове с ваканционни апартаменти, които често надвишават 25 етажа.

Бенидорм е популярен с нощния си живот. Има барове и клубове, концентрирани в центъра на града, а безплатните кабаре представления (от 21 часа до ранните часове) го отличават от подобни курорти. Градът има три основни плажа – Леванте (Levante), Пониенте (Poniente) и Мал Пас (Mal Pas). Всяко лято от 1959 г. се организира международен музикален фестивал Бенидорм – чрез този конкурс Хулио Иглесиас, Рафаел и Дуо Динамико са станали известни. По бреговете на града има и забавления за цялото семейство – това са трите увеселителни парка – „Terra Mitica“, „Aqualandia“ и „Mundomar“.

На практика Бенидорм е подходящ за посещение през цялата година, тъй като температурата рядко пада под 18 градуса.