За Проф. Д-р Евелина Гатева


[google-translator]

проф ГатеваПроф. Д-р Евелина Гатева (1939-14.09.1997) лингвист, музикален педагог и оперна певица. Създателка на Сугестопедично изкуство, съмишленик и съавтор на Проф. Д-р Георги Лозанов. Чрез нейните разработки в сугестопедичното обучението навлиза красивото, чистото, естетичното. Тя създава облика на съременния Сугестопедагог.

Дело на Д-р Гатева са учебници по италиански, испански и английски език, на дидактичните песни в обучението по немски, италиански, английски и испански език. Тя е композитор на  оперите за обучение по математика в началните класове, започнали обучението си по сугестопедичния метод в България и Австрия: „Най-хубавия плод”, „Земята на децата”, „Денят”, „Свят Приказен”, „Децата на Венера”.

Всеотдаен учител и изследовател, посветил целия си живот за развитието на сугестопедичния глобализиран художествен процес. Автор е на множество статии и на книгите:

  • Сугестопедично Практическо Ръководство за Преподаватели по Чужди Езици, София 1981, издадена и на английски и италиански (в съавторство с д-р Георги Лозанов)

  • Creating Wholeness through Art, Global Artistic Creation of the Educational Training Process, 1991, London.

С благодарност към делото на Проф. Д-р Евелина Гатева!